[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PPrzemek
    Drive
    • 2012
    • 87

Moja Rada - nie zglaszajcie przez strone www. Napiszcie zgloszenie reklamacyjne do SAP, jaki jest aktualnie pomiar, ze nie jest zgodny, ze chcecie nowe sprezyny, podajcie swoje dane, VIN - wydrukujcie w dwoch kopiach - jedna zostawiacie w sekretariacie serwisu, w ktorym chcecie zmienic sprezyny, a na drugiej prosicie o pieczatke z data i podpisem osoby, ze przyjela takie pismo. SAP musi wtedy odpowiedziec na to pismo. Brak odpowiedzi w ciagu 14 dni jest rownoznaczny ze zgoda na nasze warunki.
    Pozdrawiam
    Przemek

Komentarz

• termit886
      Rider
      • 2012
      • 261
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marcin1978
      Dostałem odpowiedz z ASO oczywiście zostałem spuszczony sami wiecie gdzie, SAP odpisało ze podobno jest to cech samochodów z gazem, ciekawe co ASO nabazgrało w tym piśmie. Co wy na to, co radzicie napisać do SAP poza numerem zgłoszenia? Może najpierw pisemnie do ASO żeby mi napisali to co SAP napisało. Gość twierdzi ze rezerwa gazu 1/2 Pb i koło zapasowe dają takie ugięcie, poprostu żenada.
      A i gwarancji nie uznali ehh.
      Napisz do Aso oficjalne pismo i niech Ci dadzą na piśmie odpowiedź, i zażądaj pokazania tego co dostali z SAP. Jak ją dostaniesz to wyślij sam do SAP zgłoszenie reklamacji z dokładnym opisem tego z kim rozmawiałeś jakie wyszły pomiary w ASO itd..., bo skoro inne ASO ludziom wymieniają a Ci wszystkich spuszczają do kanału to coś jest nie tak.... Wydaje mi się że robią to specjalnie żeby nie robić sobie kosztów sprężyn (bo ASO za nie płaci, mają taki przykaz od właściciela salonu) i robocizna którą muszą dać . A po drugie wydaje mi się że oni tego wogóle nie wysłali do SAP jak znam gości z Sosnowieckiego ASO

[ Dodano: Wto 05 Cze, 12 18:52 ]
      Zamieszczone przez galanonim75
      Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
      Zamieszczone przez hizoku
      Czy jestem jedyny któremu fabrycznie założono sprężyny z 1 x biały? Tak mi odczytano oznaczenia w ASO
      samo 1xbiały ? i nic poza tym ?!! chyba ktoś w ASO był ślepy na conajmniej jedno oko :lol:
      Chymmm żartujesz ? Czy mówisz poważnie ? Też tak mam 1 biały w combi - czekam na sprężyny - do wymiany jak przyjdą z Czech (trochę to długo trwa - zgłoszenie 4.04, pierwszy pomiar 19.04)
      Z tego co ja wiem to te sprężyny nie idą z Czech tylko są kupowane w Polsce. Ponieważ Aso dostały ofertę z cenami promocyjnymi z SAP na zakup sprężyn. I to powiedział mi gość z ASO.

Komentarz

• marcin1978
        Drive
        • 2012
        • 49

Zamieszczone przez termit886
        A po drugie wydaje mi się że oni tego wogóle nie wysłali do SAP jak znam gości z Sosnowieckiego ASO
        Wydaje mi się ze zgłosili, sprawdzali w systemie, serwisant cytował SAP, wyglądało to bardzo realnie, najbardziej rozbawiło mnie ze jest to cecha samochodów z LPG. Jutro zawiozę im pisemko żeby nie myśleli że odpuściłem

Komentarz

• marek kg
          Drive
          • 2011
          • 64

bylem dziś w koszalińskim aso ,pan z serwisu był trochę zaskoczony moim problem , ale pomiary zostały zrobione, wynik przy pustym lpg i pełnym pb tył 375mm, poszło zapytanie do sap o dalsze postępowanie, ponieważ wynik jest poniżej normy, a ja jestem pierwszym takim klientem i oni nie wiedza co robić,wszystko było robione ok godziny 14,00 ,o godzinie 17,00 tel z serwisu żeby powiedzieć jakie mam odznaczenia na sprężynach a u mnie jedna biała i cztery <pomaranczowe lub brazowe -- zależy kto patrzy>..może jutro sie wyjaśni dalsze postępowanie w mojej sprawie .Ogulnie było bardzo miło i czułem ze ten gość z serwisu chce mi pomoc.
          octavia 2 tour 1,6+lpg

Komentarz

• Gaber
            Ambiente
            • 2011
            • 201

Pani z ASO Śliwka SOSNOWIEC mówiła prawdę. Tym jedynym klijentem któremu wymienili sprężyny na gwarancji byłem ja. Podczas rozmowy przy przyjęciu auta twierdzili że problemu nie znają i jestem pierwszym na pomiary i wymianę. Także trzymam kciuki i załatwiajcie sprawę bo WARTO!!!

Komentarz

• termit886
              Rider
              • 2012
              • 261
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez termit886
              A po drugie wydaje mi się że oni tego wogóle nie wysłali do SAP jak znam gości z Sosnowieckiego ASO
              Wydaje mi się ze zgłosili, sprawdzali w systemie, serwisant cytował SAP, wyglądało to bardzo realnie, najbardziej rozbawiło mnie ze jest to cecha samochodów z LPG. Jutro zawiozę im pisemko żeby nie myśleli że odpuściłem
              Tak trzymaj nie pozwól się spławić. Powiem jedno że dziwi mnie jedynie fakt że tobie odmówili interpretując że jest to przypadłość auta z LPG , a inne ASO wymieniają ludziom sprężyny na gwarancji... Czyżby nagle SAP zmieniła zdanie....???

[ Dodano: Wto 05 Cze, 12 22:22 ]
              Zamieszczone przez Gaber
              Pani z ASO Śliwka SOSNOWIEC mówiła prawdę. Tym jedynym klijentem któremu wymienili sprężyny na gwarancji byłem ja. Podczas rozmowy przy przyjęciu auta twierdzili że problemu nie znają i jestem pierwszym na pomiary i wymianę. Także trzymam kciuki i załatwiajcie sprawę bo WARTO!!!
              Ok. moze i mówiła prawdę, ale nie chce mi się w to wierzyć aby dostali jakie kolwiek pismo z SAP że mają nie wymianiać na gwarancji, bo ja zadzwoniłem do pięciu innych serwisów i nikt takiego pisma nie dostał tylko oni...Ewidentnie ściemniają bo nie chcą ponosić kosztów.

Komentarz

• marcin1978
                Drive
                • 2012
                • 49

Nie taki jedyny jeszcze koledze wolfmk wymienili strona 30 więc jest już dwóch. Stała śpiewka jest taka ze tematu nie znają

Komentarz

• termit886
                  Rider
                  • 2012
                  • 261
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie taki jedyny jeszcze koledze wolfmk wymienili strona 30 więc jest już dwóch. Stała śpiewka jest taka ze tematu nie znają
                  Znają i to bardzo dobrze tylko ścieniają

Komentarz

• TwoB
                    L&K
                    • 2011
                    • 1086
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy jest ktoś, komu w Łodzi wymienili sprężyny?
                    SATYNOWA O2 Tour
                    Z pozdrowieniami
                    Bartek

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                      RS
                      • 2010
                      • 2822

Sam zanurkowałem pod auto (ciężko trochę, bo dupa siedzi) i na lewej sprężynie widać biały pasek i nic po za tym. Na prawej nie widać z tej pozycji oznaczeń.
                      ok wydawało mi się że najgorsze są 1xbiały 1xżółty, ale rzeczywiście... samo 1xbiały też jest na liście podanej przez Yarwa kilka stron wcześniej .... zwracam honor

poczytuję o Waszych problemach od jakiegoś czasu i zastanawia mnie jedno mimo wszystko, to co jeden z Kolegów tu napisał odnośnie odp jaką dostał:
                      Gość twierdzi ze rezerwa gazu 1/2 Pb i koło zapasowe dają takie ugięcie, poprostu żenada.
                      to ile ku*** waży ten gaz razem z butlą, jeżeli w moim aucie bez gazu mam z tyłu 1xbiały 1xżółty i przy pełnym baku oraz pełnowymiarowym kole zapasowym w bagażniku mam 395-396mm po obu stronach ..... nie kumam tego powoli....
                      ale nic to, głupi się człowiek rodzi i głupi umiera :wink:
                      SPOT Poznań:
                      .....
                      ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• zielarzlol
                        Rider
                        • 2012
                        • 263

Ale kiedy Twoje auto było wyprodukowane ?

Zakładam, że jeszcze w 2010 roku.

To by tylko potwierdzało moją teorię odnośnie szukania oszczędności przez producenta sprężyn - problem dotyczy praktycznie tylko najnowszych FL'ek i Tourów.
                        Czarna perła O2 FL:
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593

Komentarz

• l1530s
                          Classic
                          • 2011
                          • 17

Czy jestem jedyny któremu fabrycznie założono sprężyny z 1 x biały? Tak mi odczytano oznaczenia w ASO. Na pomiarach wyszło: 368mm (Pb95 pełny, LPG pusty, zapas w bagażniku).
                          Przeszedłem proces reklamacji poprzez maile do SAP, przyszły już do ASO sprężyny z 1 x biała, 2 x żółta - czyli i tak o stopień miększe niż montowano tu większości? Jestem umówiony na wymianę.
                          Tak jak pisałem wcześniej dokładnie te same sprężyny mi założyli.

Komentarz

• leonn
                            RS
                            • 2011
                            • 2726
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                            to ile ku*** waży ten gaz razem z butlą,
                            Butla, wielozawór,rurki itd. =30kg, 40litrów lpg=30kg wszystko około, ale w sumie nie więcej niż 60kg.

Komentarz

• PPrzemek
                              Drive
                              • 2012
                              • 87

Zbiornik Stako 40 litrowy waży 23 kg, a litr gazu to jest około pół kilograma.
                              Pozdrawiam
                              Przemek

Komentarz

• marek kg
                                Drive
                                • 2011
                                • 64

witam moja sprawa poszła szybko gładko i bezboleśnie i cala sprawa zajęła 22 godziny (od od wizyty w serwisie do czasu zatwierdzenia wymiany),
                                Dzis z rana tel .z Koszalina ze sprawa została zaakceptowana i wymienia sprężyny tylko jest jeden problem ponieważ SAP daje sprężyny , ale koszty robocizny ponosi sprzedawca samochodu ,
                                Początkowo serwis w szczecinie nie chciał mi wierzyć w takie coś ze to na gwarancji i ze to oni maja za to płacic itd. wiec serwis koszaliński wykonał tel. i wszystko się wyjaśniło ,Serwis w szczecinie stojąc pod ściana musiał uwzględnić reklamacji .Wiec teraz tylko czekam na sprężyny i jadę na wymianę

no i dziękuje panu z serwisu z Koszalina za bardzo poważne podejście do spawy i błyskawiczne rozwiązanie problemu
                                octavia 2 tour 1,6+lpg

Komentarz

• Rosomak
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1365
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

marek kg, jak wymienisz, to napisz jakie Ci założyli (oznaczenie w kropkach).
                                  Jaki masz samochód?
                                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Seba79_Szczecin
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 231

marek kg, w którym serwisie w Szczecinie to załatwiałeś ?
                                    Gdy wszyscy myślą, że się czegoś nie da zrobić, wtedy pojawia się ten który nie wie, że się nie da i to robi.

nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50170

Komentarz

• marek kg
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 64

samochód 02 tour 1,6 bse +lpg serwis w szczecinie to pehamot a co sprezyn to zobacze , i takie moje pytanie czy stare sprezyny mozna zabrac ze soba czy zostaja w serwisie??
                                      octavia 2 tour 1,6+lpg

Komentarz

• Rosomak
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1365
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

marek kg, zmień sobie opis auta.
                                        Sprężyny zostaną, bo wymiana za free... jakbyś płacił za część, to mógłbyś żądać wymiany...
                                        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• termit886
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 261
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja jadę w poniedziałek do ASO tam gdzie kupiłem auto na pomiary i mam nadzieję że tak samo pójdzie bezboleśnie

Komentarz

• marek kg
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 64

serwisant z Koszalina przy mnie wydrukował sobie wytyczne co do mierzenia tylnego zawieszenia
                                            Maja tam nawet jakiś specjalny wzór ponieważ mierzył także szerokość od progu do zderzaka .samochód zatankowany na full pb ,lpg zero wymiar wyszedł 375 mm czyli 10 mm poniżej normy , szybkie pismo do SAP i poszło jak po maśle, jedno pytanie dodatkowe to odznaczenia obcych sprężyn u mnie 1 biala 4 brazowe < serwisantowi musi się chcieć i będzie dobrze>
                                            octavia 2 tour 1,6+lpg

Komentarz

• marcin1978
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 49

Mam takie pytanie czy te sprężyny, które wam wymienili to na gwarancji czy z jakiegoś funduszu który tam mają w skodzie.

Pisemka z odpowiedzią w skodzie nie widziałem oczywiście więc nie wiem czy cokolwiek gdziekolwiek poszło. Niemniej ponownie wysłałem do SAP żeby sprawdzić czy znają mój problem jeśli nie to jadę tam gdzie opiszą co dokładnie jest nie tak z moim samochodem bo na śliwki nie można liczyć.

Komentarz

• termit886
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 261
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam takie pytanie czy te sprężyny, które wam wymienili to na gwarancji czy z jakiegoś funduszu który tam mają w skodzie.

Pisemka z odpowiedzią w skodzie nie widziałem oczywiście więc nie wiem czy cokolwiek gdziekolwiek poszło. Niemniej ponownie wysłałem do SAP żeby sprawdzić czy znają mój problem jeśli nie to jadę tam gdzie opiszą co dokładnie jest nie tak z moim samochodem bo na śliwki nie można liczyć.
                                                A złożyłeś to pismo u śliwki tak jak Ci radziłem... ??? Jeśli tak to poczekaj cierpliwie na odpowiedz i dopiero jak to dostaniesz to pisz do SAP. Musisz mieć konkrety bo inaczej nic nie zdziałasz bo się wszystkiego wyprą że oni tak nie mówili, albo ty ich źle zrozumiałeś...

Komentarz

• marcin1978
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 49

Złożyłem pismo ale jestem ciekaw czy wogóle coś napisali do SAP bo wynika że nie uznali mi gwarancji i załatwiają to jakąś inną drogą i nikomu u nich nie wymienili na gwarancji- tak twierdzą. Dlatego moje pytanie.

Komentarz

• anthrax
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 137
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy ktoś wymieniał samemu poza gwarancją?
                                                    Moze podzieli się doświadczeniem.
                                                    Jakiej firmy sprężyny będą najlepsze?

Komentarz

Pracuję...